Zrazy wieprzowe z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną

Zrazy wieprzowe to świetny pomysł na tradycyjny obiad w rodzinnym gronie dla tych, którzy lubią klasyczne smaki. Tym razem przygotowałem je z musztardą, boczkiem i ogórkiem, a finalnie podałem z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Do tego kapusta i ogórki kiszone, ale jeśli masz ochotę na inne dodatki to śmiało możesz je zamienić. Jeśli jednak szukasz pomysłu na obiad w domowym, tradycyjnym stylu to zapraszam po przepis w głąb wpisu.

Składniki: (na około 4 porcje)

Zrazy:

  • około 500g wieprzowiny (np. schabu, łopatki, karkówki)
  • 200g boczku w plastrach
  • kilka ogórków kiszonych
  • 50g musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • mąką

Na sos pieczarkowy:

  • 500g pieczarek
  • cebula
  • 500ml bulionu
  • 200ml śmietanki kremówki
  • kilka gałązek tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo:

  • około 200g kaszy gryczanej
  • 3 łyżki oleju
  • kapusta kiszona
  • ogórki kiszone

Zrazy wieprzowe, przygotowanie:

Przygotowanie i początkowe obsmażanie zrazów:

Wieprzowinę pokrój w plastry. Delikatnie potłucz, a po chwili oprósz ją solą i pieprzem. Następnie przygotuj ogórki. Pokrój je w kostkę. Jeden z brzegów każdego plastra wieprzowiny posmaruj musztardą. Następnie połóż na niej plaster boczku i pokrojone w kostki ogórki. Sprawnym ruchem zwiń je do środka. Najpierw robiąc zakładki do środka, a następnie ściśle zwijając zrazy. Obtocz je z każdej strony w mące. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Obsmaż zrazy na średniej mocy palnika do zarumienienia z każdej strony. Na początku wkładaj je stroną z widocznym zawinięciem. Gdy je obsmażysz zdejmij je z patelni na talerz.

Przygotowanie sosu pieczarkowego i duszenie zrazów:

Cebulę obierz, drobno posiekaj i odstaw na bok. Następnie umyj pieczarki i pokrój je w kostkę. Na patelnię po obsmażaniu zrazów dodaj jeszcze jedną łyżkę oleju. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i ją zeszklij. Następnie dodaj pieczarki i smaż je przez 3-4 minuty co chwilę mieszając całość. Po tym czasie wlej bulion, dodaj obsmażone zrazy i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie wlej śmietankę i dodaj tymianek. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość przez około 30 minut, wówczas sos zgęstnieje, a zrazy dojdą. W międzyczasie ugotuj kaszę. Na koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem.

Gotowe zrazy podawaj z kaszą i surówką. Na przykład z kiszonej kapusty. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się zrazy wieprzowe sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania mięsne.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »