Zrazy wieprzowe to świetny pomysł na tradycyjny obiad w rodzinnym gronie dla tych, którzy lubią klasyczne smaki. Tym razem przygotowałem je z musztardą, boczkiem i ogórkiem, a finalnie podałem z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Do tego kapusta i ogórki kiszone, ale jeśli masz ochotę na inne dodatki to śmiało możesz je zamienić. Jeśli jednak szukasz pomysłu na obiad w domowym, tradycyjnym stylu to zapraszam po przepis w głąb wpisu.
Składniki: (na około 4 porcje)
Zrazy:
- około 500g wieprzowiny (np. schabu, łopatki, karkówki)
- 200g boczku w plastrach
- kilka ogórków kiszonych
- 50g musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- mąką
Na sos pieczarkowy:
- 500g pieczarek
- cebula
- 500ml bulionu
- 200ml śmietanki kremówki
- kilka gałązek tymianku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- około 200g kaszy gryczanej
- 3 łyżki oleju
- kapusta kiszona
- ogórki kiszone
Zrazy wieprzowe, przygotowanie:
Przygotowanie i początkowe obsmażanie zrazów:
Wieprzowinę pokrój w plastry. Delikatnie potłucz, a po chwili oprósz ją solą i pieprzem. Następnie przygotuj ogórki. Pokrój je w kostkę. Jeden z brzegów każdego plastra wieprzowiny posmaruj musztardą. Następnie połóż na niej plaster boczku i pokrojone w kostki ogórki. Sprawnym ruchem zwiń je do środka. Najpierw robiąc zakładki do środka, a następnie ściśle zwijając zrazy. Obtocz je z każdej strony w mące. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Obsmaż zrazy na średniej mocy palnika do zarumienienia z każdej strony. Na początku wkładaj je stroną z widocznym zawinięciem. Gdy je obsmażysz zdejmij je z patelni na talerz.
Przygotowanie sosu pieczarkowego i duszenie zrazów:
Cebulę obierz, drobno posiekaj i odstaw na bok. Następnie umyj pieczarki i pokrój je w kostkę. Na patelnię po obsmażaniu zrazów dodaj jeszcze jedną łyżkę oleju. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i ją zeszklij. Następnie dodaj pieczarki i smaż je przez 3-4 minuty co chwilę mieszając całość. Po tym czasie wlej bulion, dodaj obsmażone zrazy i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie wlej śmietankę i dodaj tymianek. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość przez około 30 minut, wówczas sos zgęstnieje, a zrazy dojdą. W międzyczasie ugotuj kaszę. Na koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem.
Gotowe zrazy podawaj z kaszą i surówką. Na przykład z kiszonej kapusty. Smacznego!