Zupa Juliana z ciecierzycą i jajkiem sadzonym

Jeśli lubisz kolorowe zupy pełne warzyw to zdecydowanie przepis dla Ciebie. Zupa Juliana to świetne, proste, szybkie i smaczne danie, które dzięki obecności ciecierzycy i sadzonego jajka potrafi być przy okazji również bardzo sycące.

Składniki: (4 porcje)

  • Cebula
  • Cukinia
  • Marchewka
  • Pół pora
  • 4 garście liści świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 400g ciecierzycy konserwowej
  • Sól
  • Pieprz

Warzywa umyj i pokrój. Przełóż do miski. Do garnka wlej dwie łyżki oliwy. Dodaj pokrojone warzywa i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Chwilę podsmaż po czym dodaj około 700ml wody. Doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 20 minut. Pozostałą łyżkę oliwy rozgrzej na patelni. Usmaż na niej jajka sadzone. W międzyczasie do garnka z zupą dodaj szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez dwie minuty. Nalej do miseczek i na wierzchu ułóż jajko sadzone. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »