Zupa koperkowa to jedna z zup, które dobrze pamiętam z dzieciństwa, bo często robiła ją moja mama. Dziś gdy mam ochotę na nią to przygotowuje ją samodzielnie, więc postanowiłem ją zaprezentować i poświęcić jej krótki wpis. To prosta i szybka w przygotowaniu delikatna w smaku, lekka zupa, więc jeśli lubicie takie smaki to zapraszam w głąb wpisu po prosty przepis.

Składniki:

  • 1l bulionu
  • duży pęczek koperku
  • marchewka
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu
  • sól do smaku

Zupa koperkowa, przygotowanie:

Obierz ziemniaki i oskrob marchewkę, a następnie pokrój warzywa w równą kostkę. Zacznij podgrzewać bulion. Gdy zacznie wrzeć wrzuć przygotowane jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gdy zupa ponownie zawrze zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj ją na wolnym ogniu przez około 15 minut tak by warzywa zmiękły. W międzyczasie posiekaj pęczek koperku, który dodaj gdy warzywa będą już miękkie i gotuj całość jeszcze przez 5 minut. Na koniec wymieszaj śmietanę z chochlą zupy. Gdy stworzysz taką mieszankę wlej ją do zupy i dokładnie wymieszaj całość. Gotową zupę podziel na porcje i nalej do miseczek. Podawaj z ulubionym pieczywem. Jeśli chcesz możesz na wierzchu ułożyć dodatkową porcję śmietany i posiekanego koperku. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się zupa koperkowa to sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na zupy

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »