Zupy kremy to jedne z prostszych dań jakie można przyrządzić, a przy okazji są bardzo smaczne i łatwo można je zmodyfikować. Dziś jednak krem z brokułu, bez żadnych zbędnych dodatków.

Składniki (na 4 porcje):
- 500g różyczek brokułu (Używamy różyczek oraz miększych części łodyg, te najgrubsze i najtwardsze odrzucamy
- Cebula
- 4 ząbki czosnku
- Litr bulionu warzywnego
- Ziemniak (opcjonalnie jeśli wolicie gęstszy krem)
- Lubczyk
- Sól
- Pieprz czarny
- Dwie łyżki oliwy lub oleju do smażenia.
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój je w kostkę. Rozgrzej tłuszcz w garnku i gdy się osiągnie odpowiednią temperaturę przełóż na nią pokrojone warzywa. Podsmaż je do zarumienienia. W międzyczasie odetnij różyczki brokułu. Umyj je i odłóż do miski. Jeśli chcesz otrzymać gęstszy krem obierz ziemniaka, umyj go i pokrój w kostkę. Jeśli cebula i czosnek zeszkliły się na patelni dodaj różyczki brokułu i opcjonalnie ziemniaka. Zalej warzywa bulionem i gotuj do miękkości. Gdy warzywa zmiękną. Zdejmij garnek z palnika i odstaw go na blat. Za pomocą blendera zmiksuj całość tak by osiągnąć gładką, kremową konsystencję. Podaj w towarzystwie grzanek, prażonych ziaren lub sera. Smacznego!