Dziś wpis z okazji zbliżającej się Wielkanocy. Żurek czyli tradycyjna zupa na zakwasie żytnim z dodatkiem białej kiełbasy, wędzonego boczku, czosnku i chrzanu. Całość jest niezwykle aromatyczna z odpowiednią dozą kwasowości za którą uwielbiam tę zupę. Jeśli macie ochotę zapraszam do dalszej części wpisu po przepis. Pamiętajcie jednak, że przed jego przygotowaniem musicie kilka dni wcześniej zrobić zakwas.

Składniki na zakwas:

  • szklanka mąki żytniej razowej
  • 2 łyżki otrębów
  • 3 szklanki letniej, przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

Wsyp mąkę i otręby do słoika w którym chcesz zrobić zakwas. Powoli wlewaj wodę cały czas mieszając całość drewnianą łyżką tak by nie doprowadzić do stworzenia się grudek. Następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj także ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszaj. Słoik przykryj gazą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pięć dni. Codziennie mieszaj zakwas.

Składniki na żurek (około 8 porcji):

  • 2l wody lub bulionu
  • wcześniej przygotowany zakwas
  • 600g białej kiełbasy
  • 300g boczku
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki śmietany
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • sól
  • dwa ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • jaja na twardo do podania

Jeśli korzystasz z nieparzonej białej kiełbasy, najpierw sparz ją i odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz ją ze skóry. Jeśli masz kiełbasę parzoną pomiń ten krok i obierz ją ze skóry i kroimy na plasterki. Do garnka wlej około dwa litry wody lub wcześniej przygotowanego bulionu. Zacznij ją gotować W międzyczasie pokrój boczek i przesmaż go na suchej patelni aż wytopisz z niego nieco tłuszczu i zarumienisz go. Gdy woda lub bulion się zagotuje wrzuć pokrojoną kiełbasę i przesmażony boczek. Dodaj także obrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i przetarty w dłoniach majeranek.

Gotuj całość na wolnym ogniu około 25-30 minut. Następnie dodaj wcześniej przygotowany zakwas i tarty chrzan. Wówczas gotuj całość jeszcze przez 10-15 minuty. Na koniec wymieszaj śmietanę z chochlą żurku i wlej powstałą mieszankę do całości. Wymieszaj i doprowadź żurek do wrzenia i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną zupę podaj z tłuczonymi ziemniakami lub żytnim chlebem. Smacznego!

Zapraszam Cię też po przepisy na inne zupy.

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych.

Dodaj komentarz

Translate »